Näin valmistaudut työhaastatteluun! Yleisimmät kysymykset ja vinkit

Työhaastatteluun valmistautuminen on kuin valmistautuminen tärkeisiin treffeihin: haluat antaa parhaan ensivaikutelman. Kuten sanotaan, ensivaikutelma on kaikki kaikessa. Tapa, jolla esittelet itsesi työhaastattelussa voi olla ratkaiseva tekijä sen suhteen, saatko työpaikan vai et.  

Ei kuitenkaan ole olemassa vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa valmistautua haastatteluun. Jokaisella meillä on omat tapamme ja tarpeemme. Työhaastatteluun valmistautuminen voi olla vaikeaa, sillä haluat varmistaa, että olet valmistautunut ja itsevarma, mutta et halua liioitella ja vaikuttaa siltä, että yrität liikaa.  

Koostimme sinulle vinkit, joiden avulla sinun on helpompi valmistautua työhaastatteluun ja voit olla varma, että rokkaat haastattelutilanteessa.

8 vinkkiä työhaastatteluun valmistautumiseen 

Olet saanut haastattelun unelmiesi työpaikkaan. Onneksi olkoon! Nyt on vuorossa vaikein osa: onnistuminen haastattelussa ja paikan saaminen. 

Vaikka työhaastattelussa pärjäämiseen ei ole olemassa yhtä varmaa kaavaa, voit tehdä tiettyjä asioita, joilla lisäät mahdollisuuksiasi, teet vaikutuksen ja voit saada unelmiesi työpaikan. 

Tässä on 8 vinkkiä, joiden avulla voit pärjätä seuraavassa työhaastattelussa: 

1. Tiedä, miksi menet

Ennen kuin menet haastatteluun, mieti, miksi hait tätä paikkaa ja miksi sinulle on tärkeää olla juuri tässä haastattelussa. Mitkä ovat vahvuutesi paikan suhteen? Entä heikkoutesi? Mistä haluaisit keskustella? Kun tiedät, miksi olet menossa haastatteluun, voit keskittyä ja pitää keskustelun oikeilla raiteilla. 

2. Tee tutkimusta 

Ota ennen haastattelua aikaa tutkia yritystä ja tutustu sen tuotteisiin, palveluihin ja kulttuuriin. Tutustu yrityksen some-kanaviin ja aisti sieltä tunnelmaa. Tämä auttaa sinua vastaamaan kysymyksiin varmemmin ja osoittamaan, että olet todella kiinnostunut tehtävästä ja yrityksestä.

Valmistele etukäteen myös kysymyksiä, joita voit kysyä haastattelijalta osoittaaksesi kiinnostuksesi. 

3. Valmistaudu kysymyksiin 

Yrityksen tutkimisen lisäksi kannattaa myös valmistella vastauksia yleisimpiin haastattelukysymyksiin, kuten ”Kerro itsestäsi”, ”Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi?” ja ”Miksi olet kiinnostunut tästä tehtävästä?”. Valmistautumalla etukäteen voit antaa itsevarmoja ja harkittuja vastauksia haastattelun aikana. 

Muista valmistautua myös haastavampiin kysymyksiin. Haastattelijat esittävät usein vaikeita kysymyksiä testatakseen, miten käsittelet painetta. Mieti haastavia tilanteita, joita saatat kohdata hakemassasi tehtävässä, ja valmistaudu vastauksiin etukäteen. 

4. Saavu ajoissa (mutta älä liian aikaisin) 

Ajallaan saapuminen osoittaa, että olet täsmällinen ja kunnioitat haastattelijan aikaa. Älä kuitenkaan saavu paikalle yli 10-15 minuuttia ennen sovittua tapaamisaikaa, sillä se voi saada sinut vaikuttamaan liian innokkaalta tai epätoivoiselta. 

5. Ole kohtelias ja oma itsesi 

Koko haastatteluprosessin ajan on tärkeää olla kohtelias kaikille, joiden kanssa olet tekemisissä, aina vastaanottovirkailijasta rekrytoivaan henkilöön. Tämä luo myönteisen vaikutelman sinusta. 

6. Ota katsekontakti 

Katsekontaktin ottaminen viestii itsevarmuudesta ja osoittaa, että olet mukana keskustelussa. Muista pitää haastattelun aikana katsekontakti haastattelijan kanssa. 

7. Kuuntele tarkkaan 

Katsekontaktin lisäksi kuunteleminen on toinen tärkeä tapa osoittaa, että olet sitoutunut keskusteluun. Kiinnitä huomiota, kun haastattelija puhuu, ja muista esittää tarvittaessa tarkentavia kysymyksiä. Näin varmistat, että ymmärrät, mitä sinulta kysytään. Lisäksi osoitat osaavasi viestiä tehokkaasti. 

8. Vältä räpläämistä

Räplääminen – olipa se sitten hiuksillasi leikkimistä tai jalkasi naputtelua – voi vaikuttaa hermostuneelta tai epäkunnioittavalta käytökseltä. Jos huomaat hötkyileväsi haastattelun aikana, yritä laittaa kätesi syliin tai pöydälle.

Minkälaisia haastattelukysymyksiä haastattelija saattaa kysyä? 

Erilaisia kysymyksiä on yhtä paljon kuin rekrytoijia. Kun tulet Primelle haastatteluun, meitä kiinnostaa erityisesti, kuka sinä olet eikä niinkään sinun työkokemuksesi. Tässä pari esimerkkiä kysymyksistämme: 

  • Miksi olet hakenut meille? Miksi olet meistä kiinnostunut?   
  • Mitä mieltä olet puhelinmyynnistä? 
  • Mikä on sinun lemppari supervoimasi?   

Työhaastatteluun valmistautuminen pähkinänkuoressa

Työhaastatteluun valmistautuminen on tärkeä osa hakuprosessia. Tunne tehtävä, ymmärrä miksi sinä haluat töihin kyseiseen positioon ja yritykseen, kuuntele ja keskustele. Tärkein asia kaikista, on olla oma itsesi! Näin sekä sinä että haastattelija voitte molemmat aidosti pohtia, onko paikka sopiva sinulle.  

Avoimet työpaikat ja vapaat tehtävät

Prime Sales on yli 10 vuotta toiminut myyntiorganisaatio, joka on ehdoton alansa edelläkävijä ja toiminnan kasvun tueksi haluamme nykyisten 150 Primeläisen joukkoon uutta verta Hämeenlinnaan!
Nuku aamulla hieman pidempään ja nauti aamukahvi kotona ennen työpäivän alkua, oma rauha tekemiselle, mutta silti apu on vain klikkauksen päässä.

Täytä hakemus

Miltä paikkakunnalta haet töitä?
Työtehtävä, jota haet?